Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: Open je deur

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

Open je deur

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans van de Laar

Zondag 15 mei 2011. Zondag van de Goede Herder (A)
Door Hans van de Laar

Open je deur

Je hebt tegenwoordig allerlei deuren. Allereerst de gewone deur die open en dicht gaat. Aan beide kanten van de deur vind je een klink. Mensen kunnen in en uit gaan. Meestal staat er aan de ene kant van deur iemand om je te begroeten en we weten allemaal dat een open deur symbool staat voor gastvrijheid en openheid.
Gevaarlijker wordt het als er in de deur een luikje zit of als er een kettinkje aan de deur ziet die vastgemaakt is aan het kozijn. De openheid wordt wat minder  en het is afhankelijk van wie of wat je bent of je binnen mag. Er worden voorwaarden gesteld. Niet iedereen mag naar binnen.
Verder zijn er schuifdeuren,  draaideuren, kluisdeuren en hordeuren en ga zo nog maar een tijdje door. Door hordeuren kun je zo maar doorheen lopen. Er is nauwelijks verschil tussen binnen en buiten. Een enkel vliegje of mugje wordt er door tegen gehouden. De schuifpui biedt de nodige openheid, maar je kunt behoorlijk tegen het glas aanlopen. Het lijkt soms wel heel open, maar kan ook pijnlijk afgesloten zijn hoe mooi het er aan de binnenkant ook uit ziet.  Draaideuren zijn handig, maar je loopt wel het risico dat je buiten staat voordat je je boodschap hebt gedaan. Soms worden mensen draaideuren genoemd en dan duidt dat niet op een goede menselijke eigenschap. Het gaat dan over mensen die met alle winden meewaaien. Ze lijken nauwelijks een eigen mening te hebben
Jezus spreekt in het evangelie over zichzelf als een deur en zegt: wie door mij binnenkomt zal gered worden, die kan ook vrij in en uit gaan en zal weidegrond vinden. De deur van Jezus heeft in tegenstelling tot een hordeur wel body. De boodschap van Jezus mag meer dan duidelijk zijn: Hij belooft dat God voor ons zal zorgen als wij mensen voor elkaar zorgen. Jezus is ook geen draaideur die met alle winden meewaait, maar wel staan gastvrijheid, liefdevolheid en openheid voorop; een  belofte van beschutting, bescherming en houvast. Hij houdt de deur voor geen mens dicht. Er zit geen ketting op, geen luikje in  en laat de deur niet dicht als je eenmaal binnen bent gekomen. Je mag ook elders nog eens zoeken en vrij in en uit gaan zoals Jezus zelf zegt en vooral altijd terugkomen om te vinden wat je uiteindelijk zoekt. Vrijheid voor wie binnenkomt, maar geen draaideur waardoor je zomaar buitenstaat als het even niet loopt. Binnen is heel wat te vinden; geen dagelijkse boodschap maar een levensboodschap. Je wordt uitgedaagd te leven in Zijn Geest. Soms gaat dat in tegen de maatschappelijke storm, soms gaat het tegen de mensenwind in en soms wordt ook echt verwacht dat je pal staat voor zijn boodschap, dat je jezelf radicaal inzet voor de kudde en zeker voor hen die buiten de boot dreigen te vallen of beter gezegd vandaag voor hen voor wie de deur  dreigt dicht te vallen, voor hen die kwetsbaar zijn, want één ding mag duidelijk zijn. Er mag niemand verloren gaan.
Jezus roept ons gastvrij op. Zijn deur staat open. Je mag er binnenkomen. Er wordt gedeeld met elkaar en er is altijd weer vergeving. Natuurlijk is er wel eens wat, maar uiteindelijk kunnen we allemaal door dezelfde deur naar binnen. Ik wordt nog steeds dagelijks geroepen en geraakt door zijn boodschap. We worden dan ook dagelijks uitgenodigd mee te doen. Vrijwilligers in het pastoraat, pastoraal werkers, priester en diakens noem maar op. Gewijde en vooral toegewijde mensen. Jezus de deur bij uitstek roept je er een welkom toe, een gastvrije stoel staat voor je klaar en ook de tafel om te delen. Zo is het. Zo mag het zijn . Een droom die waarheid en werkelijkheid mag zijn
Joh 10,1-10
Waarachtig, ik verzeker u: wie de schaapskooi niet binnengaat door de deur maar ergens anders naar binnen klimt, is een dief of een rover.  Wie door de deur naar binnen gaat, is de herder van de schapen.  Voor hem doet de bewaker open. De schapen luisteren naar zijn stem, hij roept zijn eigen schapen bij hun naam en leidt ze naar buiten.  Wanneer hij al zijn schapen naar buiten gebracht heeft, loopt hij voor ze uit en de schapen volgen hem omdat ze zijn stem kennen.  Iemand anders volgen ze niet, ze lopen juist van hem weg omdat ze de stem van een vreemde niet kennen.’  Jezus vertelde hun deze gelijkenis, maar ze begrepen niet wat hij bedoelde.  Hij ging verder: ‘Waarachtig, ik verzeker u: ik ben de deur voor de schapen.  Wie vóór mij kwamen waren allemaal dieven en rovers, maar de schapen hebben niet naar hen geluisterd.  Ik ben de deur: wanneer iemand door mij binnenkomt zal hij gered worden; hij zal in en uit lopen, en hij zal weidegrond vinden.  Een dief komt alleen om te roven, te slachten en te vernietigen, maar ik ben gekomen om hun het leven te geven in al zijn volheid.

 

Powered by: Dreamsolution