Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.
Big Brother
[ vorige | lijst | volgende ]
Auteur: Past. R. Schreurs
De overvloed aan geschreven en gesproken woorden waarmee we in deze dagen worden bestormd dwingen tot beperking. Misschien mag er dit hier nog net bij. Wat mag de bezieling zijn geweest van die drie koningen die tot de laatste bewoners van het Big Brother house hebben behoord? Na honderd dagen te zijn bespied weet eigenlijk nog niemand het precies. Zij wisten niet wat hun boven het hoofd hing, ze hoopten er op een of andere manier wat mee te winnen om daar dan gelukkiger door te worden. Zeker is dat ze anders naar huis gegaan zijn dan ze gekomen zijn. Dus toch wel een paar overeenkomsten met die drie koningen die later voor de kerststal de namen Caspar, Balthasar en Melchior hebben gekregen. Ook al zoekers naar wat beters dan wat het dagelijks leven tot dan toe bood. En daarin kunnen we onszelf herkennen: Bij degene die tevreden is met het heden slaat toch een keer de verveling toe en die wil dan wat anders.
Degene die tekort komt in welk opzicht dan ook, die streeft naar meer, dat kan bezit zijn, dat kan vriendschap zijn, gezondheid enz, het wordt zoeken. En zo zijn we ieder afzonderlijk door het leven zelf veroordeeld om te blijven zoeken en telkens nieuwe wegen te gaan. Af en toe houden we even stil en sluiten een periode af om weer een nieuw begin te maken. Of we van die big-brother-mensen veel kunnen opsteken valt te betwijfelen gezien hun uiterst mager gedachtegoed dat ze de kijker doorgaven. Die drie vreemdelingen bij de kribbe wel. Die hadden iemand gevonden, die een nieuwe levensvisie en –stijl aanbood. Miljoenen zijn hen daarin gevolgd met heel veel vallen en evenveel opstaan.
We hebben een jaar afgesloten, een eeuw en een millennium. Dat is een kwestie van samen afspreken, want voor de rest had dat even goed op een andere datum gekund. Het is 1 januari geworden. Daar hebben we het paaltje in de grond geslagen. We kijken terug naar veel dingen die we verkeerd deden en hebben daar van geleerd, we kijken terug op veel dingen die goed waren en hebben ook daar van geleerd. Dan is nu het moment om het oude te laten voor wat het is en als wijs geworden koningen met z’n allen ons pad te vervolgen. Vroeger hing in menig café zo’n driehoek met een geschilderd oog er in "God ziet u ", stond er onder. Misschien is daar het idee van " big-brother" geboren. Alleen weten we zeker dat wat we ook doen, dat we door God nooit worden weggestemd hoezeer ook medemensen dat wel doen. Het geeft een beter gevoel te weten dat we niet worden vergeten dan dat we alleen maar in de gaten worden gehouden. Op deze nieuwjaarsdagen en tegelijk driekoningendagen wens ik u een in alle opzichten voorspoedige reis toe, niet bespied, maar slechts gezegend door ons aller Big Brother. Amen.