Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.
knip- en andere patronen
[ vorige | lijst | volgende ]
Auteur: Past. R.J. Schreurs (02/07/2004)
In deze tijd van het jaar kijkt menige landgenoot in de spiegel om vast te stellen dat er eigenlijk een paar pondjes vanaf zouden moeten alvorens men zich naar het strand begeeft. Dan ligt er het probleem: Hoe doe je dat. Pillen en zo schijnen wel wat te helpen, maar enige navorsing zal duidelijk maken dat het toch vooral neerkomt op het zich eigen maken van een ander eet- en leefpatroon. Dat betekent het nauwkeurig volgen van een door deskundigen uitgestippelde weg. Dat hebben we nodig, want zo maar in het wilde weg leidt tot niets.
Mensen die zelf hun kleren maken weten wat het is om een knippatroon te volgen: de lap afknippen langs de lijnen van een uitgekiende tekening.
Een patroon volgen is een veilige weg, maar dat wil niet zeggen dat nu verder het verstand op nul gezet kan worden. Lang niet elk eet- of leefpatroon is voor iedereen en in alle omstandigheden geschikt. Waar de een zich goed bij blijft voelen, wordt de ander zo slap als een vod. Men moet het per persoon aanpassen zoals ook het knippatroon rekening moet houden met de maten van degene die straks in het jasje moet.
Dat brengt ons bij mensen die wij als patroon - en als het een vrouw is als patrones - kunnen nemen om er ons sociaal en geestelijk leven naar te richten. Lidwina van Schiedam is zo iemand of Antonius of Cecilia en noem maar op. Er zijn duizenden mensen uit het verleden, soms heilig verklaard, die in elk geval een weg zijn gegaan die navolging verdient. Maar ook hier dient het gezond verstand in takt te blijven. Die Lidwina is heel lang ziek geweest en wist desondanks het goede humeur te bewaren en anderen op te monteren. Prima patrones dus vooral voor langdurig zieken. Wie springlevend en kerngezond is kan er niet zo veel mee. Van Antonius wordt vermeld dat hij zijn overvloed aan bezit ten goede liet komen aan minder bedeelden. Prima patroon voor de welgestelden, maar wat moet de arme ermee?
Kerken, schuttersgilden, verenigingen enzovoorts hebben dikwijls de naam van zo'n patroon of patrones aan zich verbonden. Als zo'n heilige niet direct iets had wat op de volgelingen sloeg dan werd er wel een verhaal aan toegevoegd zodat het toch weer klopte. Van Cecilia werd gezegd dat ze zingend de hemel binnenging en zo is ze de patrones van de muziek geworden. Van Antonius zijn zo veel verhalen verzonnen dat hij kon dienen tot patroon van de meest uiteenlopende personages. Hij is dan ook de patroon van de Franciscanen, voor verloren voorwerpen, voor vrouwen en kinderen, de armen, bakkers, mijnwerkers, gehuwden, reizigers, verliefden en ook nog eens van schipbreukelingen en pestlijders.
Vrijwel elke kerk, zoals ook de onze is naar een of ander heilige genoemd. Heeft een patroon of patrones die een levensverhaal heeft dat kan inspireren. Met die overdrijvingen kunnen wij in onze tijd niet zo goed meer vooruit, zeker niet als er een soort halfgoden van zijn gemaakt.
Klaas Schilder, een van de grondleggers van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, vond dat hierdoor het ene grote model voor ons leven, Jezus Christus, soms op de achtergrond dreigt te raken. Daar had hij in heel wat gevallen wel gelijk in. Ook hier geldt weer: elke overdrijving schaadt. Met die gedachte in het achterhoofd kunnen we van mensen als Lidwina, Antonius, Odulphus en al die patronen en patronessen heel wat leren. Door hen te vieren zorgen we dat ze niet in het vergeetboek raken voor u en mij als inspiratiebron. Die patronen en patronessen zelf zouden de eerste zijn die ons vooral willen wijzen naar die ene grote patroon Jezus van Nazareth. Het leefmodel waar zij zelf hebben in elk geval naar hebben gericht. Goed om dat te vieren om niet te vergeten.