Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: allemaal heilig

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

allemaal heilig

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans vd Laar (Allerheiligen 2008)

U zult zich er net als ik niet dagelijks last van hebben dat  U zich zo ontzettend heilig voelt. We zeggen het ook wel eens: Ik ben geen heilige hoor! Alsof een echte heilige alleen maar ontzettend braaf zou zijn.
Soms lijkt het er ook op dat de heiligen die het officiële predikaat kregen
Heilig te zijn alleen maar ontzettend braaf en vroom zouden zijn. Zo worden ze immers afgebeeld op de heiligenkalender en in de geschiedenis van de schilderkunst. Zo was de H. Franciscus voor hij
tot inkeer kwam een rijke jongeman, die menig feestje bezocht. Hij kon ook heel fel zijn in zijn bewoordingen naar mensen toe en het was dan ook niet zo gek dat op een bepaald moment alleen de dieren nog maar naar ‘m wilden luisteren.
Door de geschiedenis heen zijn onze heiligen misschien wel te braaf en te vroom gemaakt en is het beeld wat bij veel heiligen ontstaan is erg verheven en soft.
Toch was en is de werkelijkheid wat anders. De vele martelaren die voor hun geloof gestorven zijn, hebben pal gestaan voor hun geloof. Ze waren geen brave volgelingen van wat iedereen deed, maar kwamen op voor
Hun idealen en zijn daarvoor gestorven.
Ook onze eigen heiligen Antonius en Lidwina waren niet zomaar brave en vrome lieden. Lidwina stond voor haar geloof en gaf na haar ongeluk op het ijs haar blijmoedigheid en moed niet op. Ze vond de kracht om anderen te troosten ondanks dat ze zelf veel te lijden had. Nou dan moet er behoorlijk wat pit in dat meisje gezeten hebben. En ook Antonius die kon spreken en preken voor duizenden mensen te gelijk. Ook die moet niet zo verlegen zijn geweest.
Nee… heiligen zijn niet zomaar brave vrome mensen die met hun hoofd in de wolken leven en bidden.
Heiligen werden heilig omdat ze zich op een bijzondere manier inzetten
Voor de boodschap van Christus. Peerke Donders, die durfde te leven in leprakolonies en er niet omgaf de zieken te omarmen en nabij te zijn in Jezus’ naam. Ook daar is lef voor nodig. Later kregen ze aureolen, die krans van heiligheid  boven hun hoofd, maar de meeste zullen daar niet op hebben zitten wachten. Ze deden, wat ze voelden dat ze moesten doen; diep van binnenuit voelden ze een Goddelijke boodschap, die hun leven bijzondere inhoud gaf.
Deze dagen vieren we Allerheiligen en Allerzielen. Feesten die dicht liggen bij elkaar, want als het leven van een mens voorbij is, kijken we ook terug. We lezen gedachtenisprentjes, waarop staat hoeveel zorg ze hadden voor hun gezin, hoe trots ze waren op hun kleinkinderen. Gelukkig geldt dat voor veel vaders en moeders. Daarom willen we door die regels heen ook iets horen van wat hen bezielde in de wereld, in de samenleving: hoe iemand stond tegenover kwetsbare mensen, die hulp nodig hadden; hoe iemand opkwam voor vluchtelingen en armoedzaaiers. Natuurlijk is het ontzettend belangrijk dat iemand goed was voor de mensen van wie hij hield en die dicht bij hem stonden, maar wat iemand speciaal maakt is hoe hij was tegenover vreemdelingen, andersdenkenden en noem maar op. Nee, met braafheid alleen word je niet heilig en daarom prijst Jezus mensen gelukkig, zalig of heilig, die het niet voor de wind gaat, die het moeilijk hebben en die voor zijn boodschap van liefde willen gaan staan in een wereld die toen ook al niet zo gemakkelijk in elkaar stak.
We hoeven met zijn allen het kerkelijk predikaat Heilig niet te halen, ook onze overledenen niet, maar het spoor van Gods liefde gaan soms tegen de stroom in maakt mensen heel en onze wereld heilig. Dan wil God er zelf weer wonen.

 

Powered by: Dreamsolution