Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.
Hoe ver ga je?
[ vorige | lijst | volgende ]
Auteur: Past. R. Schreurs
Een egoïst is iemand die alleen het eigenbelang op het oog heeft. Dat is de beschrijving in het Groot Van Dales woordenboek van iemand die eigenlijk niet bestaat. Egoïsme is bij sommige mensen sterk ontwikkeld. Toch is er geen mens denkbaar die nooit eens iets voor een ander over heeft. Maar de een houdt daar beduidend eerder mee op dan de ander, dat wel. Ouders die psychisch niet al te zeer in de war zijn hebben altijd wel iets over voor hun kind, de ene boef wil nog wel eens wat doen voor de andere boef. Het kan gaan om geld, om tijd en aandacht, inzet van talent of macht, duizend en meer varianten. Maar het eigen belang wordt niet gauw vergeten. Een aardig snuitertje komt langs voor de collecte voor Jantje Beton, wie dat ook moge zijn. Toe maar: hier een gulden. Maar intussen is ons niet ontgaan dat we nog genoeg achter de hand hebben voor het winkelkarretje en de parkeermeter. In het andere geval: "Kom eens hier met die gulden, kom later maar terug". Al weer zien we beelden van hongerende kinderen en terecht gaat ons hart open: Hier een tientje. Maar die aanbieding in het krantje geldt alleen deze week, dus uitkijken. Met onze aandacht en tijd zijn we niet royaler. "Ik wil die boodschappen wel even doen als het niet te ver is, want ik moet ik moet om half tien tennissen" of "ik kom wel even op de kinderen passen, dan kan jij even naar de dokter, maar dat afscheidsfeestje kan ik niet laten schieten, dus graag vlug een beetje". We zijn echt niet alleen uit op eigenbelang, maar de kwestie is steeds: waar zetten we streep voor de ander, waar houdt het op, hoever gaan we?
Er zijn mensen die die streep niet zetten, soms even niet en soms een heel leven niet. Afgelopen week konden we lezen van een jongetje van nog geen tien die een baby opving die van vier hoog naar beneden viel. De vrees voor eigen leven was even helemaal weg. Ze hebben het beide overleefd. Het zijn er gelukkig nog heel wat die we zien ploeteren voor zieken, bejaarden, gehandicapten of ver weg in de ellende van een ontwikkelingsland. Niet eventjes maar een half of heel leven lang. Die hebben in hun portemonnee gegrepen zonder te kijken wat er nog overblijft, die geven al hun aandacht en al hun tijd, die gaan heel ver, die geven zich met hart en ziel. Het zijn er niet veel, maar ze zijn er wel. Dat jongetje heeft het zelf ook overleefd, maar dat lukt lang niet altijd. Er liggen heel wat mensen begraven, intussen vergeten, misschien ver weg, zonder fatsoenlijk graf, want zelfs daarvoor was niets achter de hand gehouden.
Waarom doen die mensen dat, wat zijn hun motieven? Dat heeft te maken met zingeving, met betekenis geven aan je leven. "Wie zijn leven geeft zal het winnen, maar wie neemt verliest", horen we Jezus vandaag tegen ons zeggen. Hij is daar zelf zover in gegaan als maar mogelijk. Hoe meer gegeven des te meer gewonnen aan betekenis voor God en mens. De grootste egoïsten zijn dan ook het meest vergeten door God en mens, maar bij God gelukkig niemand helemaal. Dat is zijn zwak voor mensen. Sommigen, met Jezus van Nazareth in de voorste gelederen, herinneren ons aan onze kleinmoedigheid, bedacht op wat er overblijft. Hoever wil je gaan? Als het morgen wat verder is dan vandaag, dan lijkt dat verlies te geven, maar het is winst. Er wordt ons aangezegd: "Winst, nog langer zelfs dan een mensenleven". Elke dag elke week kansen genoeg: voor de kinderen thuis, voor Kosovo, voor de buren, voor Ethiopië, Vastenactie, noem maar op. Vandaag gevraagd: Bekijk het eens opnieuw, hoever wil je gaan? Amen.