Printer : Druk deze pagina af op de standaard printer zonder menu en logo, in groter lettertype
logo, foto van de lidwinakerk, toont gebouw en toren logo : Van den Oetelaar Automatisering uit Best

audio stream
niet actief

Lidwina Best - Preek van de Week :: laat het geld maar rollen

Sinds 1998 is Pastor Richard Schreurs bezig met het schrijven en publiceren van zijn preken op het Internet. Deze grote inspanning heeft ertoe geleid dat we nu een fantastische hoeveelheid van meer dan 650 preken online kunnen presenteren. U kunt deze preken vanzelfsprekend gebruiken als inspiratie voor uw eigen overwegingen. We stellen het echter erg op prijs als u dan ook uw bronnen wilt vermelden (www.lidwina.nl) zodat meer mensen het prekenarchief hier online komen bezoeken.

laat het geld maar rollen

[ vorige | lijstIcon voor printen | volgende ]
 Auteur: Hans vd Laar (2e zondag jaar C)

Laat het geld maar rollen stond er deze week in de krant. (Kijk maar ik heb het katern meegenomen) en waarom stond er dat in? Omdat het beter gaat met de economie. Mensen hebben weer vertrouwen in de toekomst. Er is met Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw weer heel wat uitgegeven. Voor 70 miljoen ging er de lucht in Nederland alleen. Het gaat goed. Het wordt weer tijd om na wat zure jaren goede wijn te gaan schenken.

Het lijkt de bruiloft van Kana wel. We hebben het verhaal allemaal al veel vaker gehoord. Het wordt vaak gekozen door stellen die willen trouwen in de kerk om het als evangelie voor te lezen, maar of het nu echt over een huwelijk gaat?. Het gaat in ieder geval wel over het leven. Ik wil U het verhaal eens als een spiegel voor ons houden.

Het begint met de uitspraak van Jezus, dat Zijn uur nog niet gekomen is. De wijn is op tijdens de bruiloft, maar aan de andere kant is het openbare leven van Jezus nog niet begonnen. Er zit veel geloof in het verhaal. Vooral van Maria, die –ook al wordt ze terecht gewezen door Jezus- toch zegt tegen de dienaren: doe maar wat Hij je zegt. Maria weet al lang van Zijn boodschap van Zijn afkomst van Zijn idealen en weet vooral ook dat regels of tijd of uur niet tellen, maar vooral de liefde van God voor mensen. En dan wordt water wijn. De tafelmeester staat versteld van de kwaliteit. Goede wijn, de beste wijn voor het laatst bewaart. Geen mooi weer spelen met één fles goede wijn en daarna bocht alleen maar voor de sier. Nee… het beste geven van wat je in huis hebt. Dat was het begin van de tekenen te Kana in Galilea. Jezus geeft zijn visitekaartje af, niet als een wonderdoener, maar als een goed doener: liefdevol, warm, het beste geven van wat je in je hebt.

En wij mogen in de spiegel kijken. Schenken wij wel goede wijn?Ja, met kerst en oud en nieuw en op t.v. als er weer ergens een tuin is aangelegd of een badkamer verbouwt of als er iemand op twee schaatsen staat dan knalt het en bruist het. Maar ik bedoel echt..Niet voor de show! Bijvoorbeeld voor de gasten in ons land. Schenken we voor hen onze beste wijn. Voor hen die onze asperges komen steken of aardbeien komen plukken of andere karweien die we zelf niet kunnen of willen doen. Schenken we onze beste wijn voor mensen die voor de oorlog op de vlucht zijn zoals sommigen ouderen van ons in 40-45: voor mensen die de doodstraf proberen te ontlopen met de littekens op hun rug of laten we ze jaren in onzekerheid en sturen we ze terug formeel, want regels zijn regels. Zouden we misschien ook kunnen zeggen: De regels zijn niet goed. Er zit immers geen spat liefde in. Het moet anders, beter christelijker, menselijker, gastvrijer en liefdevoller.

Jezus maakt een begin met de tekenen te Kana in Galilea op een bruiloft. Het was een klein begin. Het veranderde niet meteen de wereld.

Ook wij hoeven niet meteen de wereld te veranderen, maar we kunnen ook bij het begin beginnen. Goede wijn schenken niet alleen voor onszelf maar ook voor mensen om ons heen. Proost of beter nog Amen.

Joh 2,`-12 Op de derde dag was er een bruiloft in Kana, in Galilea. De moeder van Jezus was er, en ook Jezus en zijn leerlingen waren op de bruiloft uitgenodigd. Toen de wijn bijna op was, zei de moeder van Jezus tegen hem: ‘Ze hebben geen wijn meer.’ ‘Wat wilt u van me?’ zei Jezus. ‘Mijn tijd is nog niet gekomen.’ Daarop sprak zijn moeder de bedienden aan: ‘Doe maar wat hij jullie zegt, wat het ook is.’ Nu stonden daar voor het Joodse reinigingsritueel zes stenen watervaten, elk met een inhoud van twee à drie metrete. Jezus zei tegen de bedienden: ‘Vul de vaten met water.’ Ze vulden ze tot de rand. Toen zei hij: ‘Schep er nu wat uit, en breng dat naar de ceremoniemeester.’ Dat deden ze. En toen de ceremoniemeester het water dat wijn geworden was, proefde – hij wist niet waar die vandaan kwam, maar de bedienden die het water geschept hadden wisten het wel – riep hij de bruidegom en zei tegen hem: ‘Iedereen zet zijn gasten eerst de goede wijn voor en als ze dronken zijn de minder goede. Maar u hebt de beste wijn tot nu bewaard!’ Dit heeft Jezus in Kana, in Galilea, gedaan als eerste wonderteken; hij toonde zo zijn grootheid en zijn leerlingen geloofden in hem. Daarna ging hij naar Kafarnaüm, met zijn moeder, zijn broers en zijn leerlingen, en daar bleven ze een paar dagen.

 

Powered by: Dreamsolution
Test Laser123.nl